top of page
Κάνουμε κατάχρηση ζάχαρης καθημερινά!

Πηγή: ABOUT.COM

 

Αποδεικνύεται πως καταναλώνουμε 4 φόρες περισσότερη ζάχαρη από όση συνίσταται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςκατέγραψε το γεγονός δεκαετίες νωρίτερα, όμως η βιομηχανία της ζάχαρης απέτρεψε την είδηση να διαρρεύσει στο κοινό. Μάλιστα, εύκολα μπορεί κανείς να προβληματιστεί επί τούτου, όταν κοιτώντας τις ετικέτες των τροφίμων, σε καμία δεν αναγράφεται η ποσοστιαία περιεκτικότητα του προϊόντος σε ζάχαρη.

 

Κάθε χρόνο ξοδεύονται υπέρογκα ποσά σε έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τη χοληστερόλη, το λίπος και το αυξημένο πέραν του φυσιολογικού βάρος και τις φυτικές ίνες. Σε μεγάλο βαθμό οι εν λόγω έρευνες κατευθύνονται από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό και, συνεπώς τη διασφάλιση των σταθερών κερδών.

 

Υπάρχουν τέσσερα αδιαμφισβήτητα γεγονότα: 1) Ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει κατάχρηση ζάχαρης σε επίπεδα σοκ. 2) Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πιο επικίνδυνη από όσο φαντάζει. 3) Η βιομηχανία ζάχαρης κάνει απίστευτη δουλειά στην απόκρυψη της αλήθειας. και 4) Τα περισσότερα φρούτα πλέον είναι πιο γλυκά από ό,τι παλιότερα.

Τί φοβούνται από την αποκάλυψη της αλήθειας;

Καταρχήν, η κατανάλωση ζάχαρης είναι η πλέον επικίνδυνη διατροφική συνήθεια μεταξύ των λοιπών διατροφικών ζητημάτων. Είναι τόσο εθιστική όσο και το αλκοόλ, ο καπνός ή τα ναρκωτικά. Επιπλέον, η ζάχαρη ευθύνεται στο μεγαλύτερο βαθμό για την επιδημία παχυσαρκίας στη σύγχρονη εποχή. και το πρόβλημα δεν είναι απλώς ο μεγάλος αριθμός γλυκών. Η επιπρόσθετη-κρυφή ζάχαρη, ειδικά στο υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα από τα ζυμαρικά έως το ψωμί.

 

Η στροφή σε φυσικές-εναλλακτικές μορφές ζάχαρης, όπως το μέλι αλλά και τα νεότερα είδη γλυκαντικών όπως η αγαύη, είναι μεν ασφαλέστερη από την άποψη της επεξεργασίας, δεν εξασφαλίζει όμως μικρότερη θερμιδική απόδοση. Ούτε και η πλήρης αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή είναι λύση.

 

Άλλο ένα εκπληκτικό γεγονός είναι πως πάνω από το 85% των φρούτων που αγοράζουμε έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι πιο γλυκά από το κανονικό, αποδίδοντας υψηλότερο θερμιδικό φορτίο. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biology & Medicine του Yale, αναφέρει θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών και αύξησης του σωματικού βάρους. Καταλήγει μάλιστα, στο συμπερασμα πως "ο αποκλεισμός των γλυκαντικών ουσιών από τη διατροφή, μπορεί να είναι το κλειδί για την αναστροφή της επιδημίας της παχυσαρκίας".

Για αυτό το λόγο και το Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Υγείας, ισχυρός υποστηρικτής των ωμών τροφίμων, προτείνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών αντί φρούτων.

 

Η μόνη λύση είναι η μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης. Η πιο προσεκτική πρόσληψη ζάχαρης και η μείωση του αριθμού των φρούτων για την παρασκευή φυσικών χυμών μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή, για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής.

bottom of page